Vissenbossen in Grote gracht te Bredevoort

In opdracht van Hengelsportvereniging De Slinge heeft Visserij Service Nederland onlangs vier Vissenbossen geplaatst in de Grote Gracht te Bredevoort.

De Grote Gracht is het paradepaardje van HSV De Slinge en naast diverse wedstrijden, wordt het water ook druk bevist door individuele sportvissers. De laatste jaren vallen de vangsten van met name blankvoorn echter vaak tegen en ondanks dat er enkele malen vis is uitgezet, leek hier weinig tot geen verbetering in te komen. Vandaar dat het bestuur van de vereniging besloten heeft om in overleg met het waterschap Vissenbossen te plaatsen. Door de aanleg van deze onderwaterstructuren ontstaan er meer schuilplaatsen voor jonge vis. Daarnaast vormen de takken een goede Vissenbos Bredevoortvoedingsbodem voor macrofauna als insectenlarven en slakjes, die weer op het menu van de vissen staan. Ook kunnen de Vissenbossen dienst doen als paaisubstraat, waarop vissen hun eitjes af kunnen zetten. Een gezonde visstand is daarmee hopelijk gewaarborgd.

Hoewel pas over enkele jaren onderbouwde uitspraken gedaan kunnen worden over de effectiviteit, bleken de Vissenbossen al wel direct vanaf het begin een lokaal positief effect te hebben op de vangsten. Diverse vissen van verschillende soorten en formaten leken zich graag in de nabijheid van de Vissenbossen op te houden, waardoor sportvissers die dicht bij deze structuren visten goede vangsten boekten.

De aanleg van de Vissenbossen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij Nederland. Naast deze subsidiemogelijkheid is het ook bij enkele regionale hengelsportfederaties mogelijk om subsidie aan te vragen, zodat de kosten voor de hengelsportvereniging relatief laag kunnen blijven.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die een Vissenbos biedt voor uw viswater en welke subsidiemogelijkheden er voor u zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies en offerte.

Geplaatst in Nieuws