Plaatsing

De aanvoer van de materialen en de plaatsing van het Vissenbos wordt op professionele manier uitgevoerd door medewerkers van Visserij Service Nederland. Onderstaand zijn enkele foto´s te zien, die op hoofdlijnen weergeven hoe de plaatsing van een Vissenbos in zijn werk gaat. Hierbij zijn foto’s van diverse locaties gebruikt.

Vissenbos

VOOR: een kale oever zonder structuren en schuilgelegenheden. De waarde van deze oever voor vis is zeer gering.

Vissenbos

De palen worden geplaatst. De methode van plaatsing is afhankelijk van de ondergrond en de waterdiepte. De palen blijven 10 tot 20 centimeter boven water uitsteken. Zo nodig worden de palen met een kettingzaag op maat gezaagd.

Vissenbos

De wilgentakken worden met een boot naar de locatie voor het Vissenbos vervoerd. We beschikken over verschillende boten op trailers, zodat we zowel op groot als op klein water  terecht kunnen. Het Vissenbos op de foto wordt gevuld met vierjarig wilgenhout. Deze takken zijn dik genoeg om voldoende grote openingen te verkrijgen, zodat vissen van divers formaat gebruik kunnen maken van het Vissenbos.

Vissenbos

Na het aanbrengen van de takken, worden de palen onderling verbonden door middel van ijzerdraad. Dit houdt de palen bij elkaar, waardoor het Vissenbos meer stevigheid krijgt. Ook zorgt het ervoor dat de takken beter op hun plaats blijven en bijvoorbeeld bij storm of een incidenteel hoge waterstand niet uit het Vissenbos spoelen.

Vissenbos

NA: een oever met veel structuur voor vis. Direct na plaatsing van het Vissenbos zal een deel van de takken als gevolg van het drijfvermogen boven water uitsteken. Binnen enkele weken zullen de takken echter al een deel van hun drijfvermogen verliezen. De bovenste takken zitten relatief dicht op elkaar gepakt. Onder water is er echter meer ruimte tussen de takken aanwezig, waardoor er veel ruimte voor vis aanwezig is.